Boek review - Foodtalk

Foodtalk is het nieuwe kookboek van Bénine Bijleveld en Kim Feenstra met hierin 60 glutenvrije recepten. Dat boek moest ik natuurlijk eens bekijken! En ik moet je waarschuwen: je krijgt honger van dit boek. De foto’s zien er namelijk GEWELDIG uit. Benieuwd wat ik van dit boek vind? Lees dan snel verder!

 

Allereerst: de lay-out van dit boek is echt super. Wat een gave foto’s! Wat me ook opvalt is dat er recepten uit verschillende culturen worden gepresenteerd. Zo eet je de ene dag Indiaas, dan weer Toscaans en vervolgens een keer Moluks. Ook de manier waarop geschreven wordt spreekt me erg aan. De visie van Kim vind ik mooi: ze geeft aan dat we tegenwoordig niet meer zoveel delen en dat we dat meer zouden moeten doen. Want eten brengt ons samen! 

Naast alle pluspunten zijn er ook een paar dingen die me opvallen. Hier en daar staat informatie over coeliakie of glutenvrij eten dat wat mij betreft net wat meer uitleg mocht hebben.  Zo wordt coeliakie een glutenallergie genoemd en staat er dat je geen eiwitten mag eten uit bepaalde granen zoals tarwe, rogge, gerst en spelt. Een groot deel van de eiwitten uit deze granen bestaat uit gluten, maar niet alle. Ook staat haver op de glutenlijst. Wat meer uitleg is hier wat mij betreft op zijn plaats, want haver is van nature glutenvrij. Als je coeliakie hebt, mag je natuurlijk alleen gecertificeerd glutenvrije haver omdat normale haver tijdens de teelt, transport of opslag besmet is geraakt met glutenbevattende granen. Ook vind ik het jammer dat het soort glutenvrije meel in de recepten niet wordt toegelicht. Ik vraag me dan juist af: welk meel is er gebruikt? Of is een bepaalde meelsoort een aanrader bij een recept? Hier hadden ze van mij wat meer verdieping of een voorbeeld mogen geven. 

 

Toch wordt ik als diëtist blij van de meeste recepten, omdat er erg veel wordt gewerkt met verse groenten.  In de spreekkamer merk ik dagelijks dat bijna iedereen het lastig vindt om voldoende groente te eten. Met de recepten uit dit boek krijg je al gauw de aanbevolen 200-250 gram binnen. Handig dus! Ook zijn er verschillende recepten voor broodvervangers, zoals salades etc. Makkelijk om mee te nemen en een keer wat anders dan een boterham. Ook de kaasliefhebber wordt blij van dit boek, want veel recepten zijn met kaas. Dat is in grote hoeveelheden dan weer niet zo onwijs gezond, maar met mate natuurlijk heerlijk om af en toe van te genieten. 

 

Eerlijk is eerlijk… wat een lekkere gerechten. Alle recepten die ik tot nu toe heb geprobeerd waren lekker! Zo probeerde ik onder andere de pompoenrisotto met wortel (heerlijk), messy burrata (lekker, al hou ik persoonlijk meer van de combi met mozzarrella), gehaktballetjes in tomatensaus (smullen) en de flammkuchen met geitenkaas (jam!). En er staan nog veel recepten op mijn lijstje om binnenkort uit te proberen! Ben jij nou ook enthousiast geworden over dit kookboek? Je kunt hem hier bestellen