Vezels bij buikklachten

Neem jij voldoende vezels?

Vezels zijn belangrijk bij buikklachten. Vaak eten mensen veel te weinig vezels en dit is een van de redenen waardoor mensen last kunnen hebben van hun buik. Mijn tip is daarom ook vrijwel altijd: zorg dat je voldoende vezels eet. Weten hoe je dat kunt doen? Check dan dit artikel.  

Wat zijn vezels?

Voedingsvezels zitten voornamelijk in de celwand van planten. Het zijn een soort koolhydraten die niet in de dunne darm worden verteerd. Vezels zorgen voor een soepele ontlasting en een goede stoelgang. Een gezonde en goede spijsvertering helpt buikklachten voorkomen. Daarnaast zorgen vezels voor een vol gevoel na de maaltijd. Wist je trouwens dat mensen die veel vezels eten een lager risico hebben op verschillende chronische ziekten? Zoals een beroerte, hartziekten, sommige soorten kanker en diabetes type 2. Dus: je slaat een aantal vliegen in één klap als je meer vezels gaat eten! 

In welke producten zitten vezels?

Je hebt vast weleens gehoord van volkorenproducten. Volkorenbrood is de beste keuze. Mocht je niet zo lekker reageren op volkorentarwe, probeer dan eens brood van volkorenspelt. Of op basis van haver. Heb je coeliakie of NCGS, kies dan voor een brood op basis van volkoren glutenvrije granen. Naast volkorenproducten zitten vezels in fruit, groente, peulvruchten, aardappelen en noten. Plantaardige producten dus! 

Hoeveel vezels worden aangeraden?

Volwassenen moeten elke dag zo’n 30 tot 40 gram vezels eten. Dat is best veel! Kijk maar eens op de verpakking van jouw brood hoeveel vezels er in één sneetje zitten. Dat geeft je alvast een idee. Wil je nou precies weten hoeveel vezels je op een dag binnen krijgt? Een diëtist kan dit voor je berekenen.

Hoe kan ik meer vezels eten?

-       zorg dat je gebruikt maakt van volkorenproducten: volkorenbrood, volkorencrackers, zilvervliesrijst in plaats van witte rijst, volkorenpasta in plaats van witte pasta, en ga zo maar door;

-       Neem voldoende groente. Voor volwassenen is dit 250 gram per persoon per dag. Dit is best veel, namelijk 5 flinke opscheplepels. Krijg je dit niet in één keer (bijv. bij de avondmaaltijd) op? Zorg dan voor een tweede groente-momentje op de dag.

-       Neem voldoende fruit. Voor volwassenen zijn dit twee stuks per dag. Nog een andere tip: verdeel je fruit over de dag, dus neem niet twee stuks tegelijkertijd. Waarom? Van teveel fruitsuikers tegelijk kun je ook buikklachten krijgen. Één stuk per keer gaat bij de meeste mensen zonder problemen.

-       Eet minimaal een keer in de week peulvruchten, bijvoorbeeld bij het avondeten of een keer een lunchsalade met linzen.

-       Neem elke dag een handje noten

 

-       Gebruik zaden en pitten (denk aan lijnzaad, zonnebloempitten, pijnboompitten, enzovoorts)

Drink ook voldoende

Naast de hoeveelheid vezels is het erg belangrijk om genoeg te drinken. Bij buikklachten is dit het liefst meer dan 2 liter per dag. Vezels nemen vocht op en zorgen daardoor voor een soepele, prettige ontlasting. Als je veel vezels eet en te weinig vocht drinkt, dan gaat het mis. Drink dus lekker veel water en thee!