Hoe laat ik mijn kind meer drinken?

Te weinig drinken is regelmatig een probleem als er sprake is van buikklachten. Sommige buikklachten kunnen volledig verdwijnen als iemand meer leert drinken. Maar hoe doe je dat als je kind te weinig drinkt?

Dit artikel, geschreven door diëtist Meike de Haas, geeft jou praktische tips om je kind meer te laten drinken. 


Drinken, het is belangrijk voor je gezondheid. Het is nodig voor de opname van voedingsstoffen in de darmen, het vervoeren van voedingsstoffen in je lichaam en het regelen van de lichaamstemperatuur. Echter is het soms voor kinderen lastig om genoeg te drinken. Ze drinken bijvoorbeeld pas als ze echt dorst hebben. Maar hoe kan je er als ouder voor zorgen dat je kind meer gaat drinken? Hieronder heb ik 8 tips voor je om je kind beter te laten drinken:

Tip 1: Moedig je kind continu aan om te drinken

Vaak drinken kinderen pas als ze echt dorst hebben. Moedig ze daarom aan om te drinken, als zijn het maar een paar slokjes. Geef je daarbij ook een complimentje als ze goed drinken. Hierdoor worden ze gestimuleerd om het vaker te doen.

Tip 2: Gebruik een leuke beker

Wat is nou leuker dan water drinken uit een beker met je favoriete actiepersoon of in je favoriete kleur? Een leuke beker trekt de aandacht van je kind veel sneller dan een ‘normale’ beker. Hierdoor zullen ze de beker sneller pakken. Doe er eventueel nog een leuk rietje bij.

Tip 3: Pimp het water

Heel de dag water kan voor een kind een beetje saai zijn. Probeer daarom eens het water wat bijzonderder te maken met bijvoorbeeld een paar blaadjes munt of een schijfje citroen. Let wel op om dit niet te vaak te doen omdat het zuur uit fruit wat zuur voor het gebit van je kind kan zijn. Een paar stukjes fruit zijn al genoeg om het water een lekkere smaak te geven.

Tip 4: Wissel af met lauwe thee

Omdat de smaak van water voor sommige kindjes een beetje saai kan zijn, is het ook goed om af te wisselen met wat lauwe thee. Let op dat je de thee niet sterk trekt. Een beetje smaak aan het water is al genoeg. Probeer ook af te wisselen met de smaak zodat je kindje lekker kan blijven proeven.

Tip 5: Hou een theekransje

Kinderen willen eerder drinken wanneer ze jou zien drinken. Maak er daarom een gezellig theekransje van. Ga aan tafel zitten en klets heerlijk met jouw kind onder het genot van een kopje thee of water. Ook leuk om te doen als er bijvoorbeeld familie over de vloer komt.

Tip 6: Zorg dat je altijd drinken bij je hebt

Op dagen dat je niet thuis bent kan het soms nog wat moeilijker zijn om je kind te laten drinken. Probeer daarom altijd een flesje of lekbeker drinken bij te hebben. Zo kan je ook als je weg bent je kind stimuleren om te drinken.

Tip 7: Werk met een stickerbeloning

Kinderen vinden het leuk als ze iets krijgen of als er een spelelement aan gekoppeld is. Daarom werkt het voor sommige kinderen om met een stickerbeloning te werken. Houdt op een vel papier bij hoeveel glazen water of thee je kind drinkt. Na elk glas mogen ze zelf een sticker op het vel plakken. Zo kunnen ze zelf en jij als ouder goed zien hoeveel ze op een dag drinkt. Heeft jouw kind heel de week goed gedronken? Neem ze dan bijvoorbeeld mee naar de speeltuin.

Tip 8: Zorg voor routine

Dagen verlopen nooit elke dag precies hetzelfde. Probeer daarom vaste drinkmomenten voor je kind in te plannen. Denk bijvoorbeeld aan een glas drinken bij het ontbijt, lunch en avondeten. Zo krijgt je kind al minimaal 3 glazen vocht binnen per dag.

Heb jij al een van deze tips geprobeerd of heb je andere manieren om jouw kind te laten drinken?

Meer tips nodig om buikklachten te verminderen bij jouzelf of jouw kind?