Voel jij je ook weleens lastig omdat je een streng dieet volgt?

Ik merk in de praktijk vaak dat mensen het vervelend vinden als anderen rekening met ze moeten houden. Ze voelen zich dan "lastig" of "vervelend" voor anderen. Maar weet je dat het heel normaal is om het gevoel te hebben dat je 'tot last' bent als je een streng dieet volgt? Sterker nog: uit onderzoek blijkt dat heel veel mensen dit hebben! Je kunt je schuldig voelen omdat mensen echt rekening met jou moeten houden. Wat goed is om aan te denken is dat jij hier ook niet om hebt gevraagd. Jij kunt er ook niks aan doen dat je om medische redenen een dieet volgt! 

Hoe kun je hier mee omgaan?

In het begin kan het moeilijk zijn om anderen te wijzen op jouw dieet. Als je coeliakie hebt en iemand bijvoorbeeld het mes waarmee hij jouw eten gaat snijden neerlegt tussen de kruimels op het aanrecht, kan het voor jou vervelend voelen om hier iets van te zeggen. Dit is even wennen maar iets wat je absoluut moet (gaan) leren. Het hoeft namelijk helemaal niet op een vervelende manier. Je kan gewoon zeggen: “ik word heel ziek van de kruimels waar het mes tussen ligt, vind je het goed als ik hem eerst even afwas voordat we deze weer gebruiken?” of nog makkelijker: “wil je het mes niet tussen de broodkruimels leggen?” en vervolgens pak je een schone uit de la.

 

Ook kan het moeilijk zijn om mensen erop te wijzen dat echt OVERAL gluten of FODMAPs in kunnen zitten. Het geeft dan soms een vervelend gevoel omdat je alles checkt. Er om vragen, is helemaal niet gek en juist slim. Soms zal iemand een fout hebben gemaakt, het voelt dan misschien vervelend om dat te vragen maar als je dit van tevoren checkt ben jij in ieder geval niet dagen ziek. Ook hierbij kun je gewoon vragen stellen: “heb je de bakboter ook gecheckt op ....?”. 

 

Voor jouw familie/vrienden/waar je ook bent is het ook nieuw om alles te moeten checken en zo goed op te letten, dus zij kunnen ook fouten maken. Ze vinden het vast fijner als jij van te voren hebt gecheckt of je iets wel of niet mag, dan dat het hun schuld is dat jij klachten krijgt. Daarnaast willen vrienden en familie natuurlijk graag dat jij ook op je gemak bent en het naar je zin hebt. Ze denken graag met je mee en halen bijvoorbeeld met liefde producten voor jou in huis. Dieet of niet? Jij mag er ook zijn! Mensen houden graag rekening met je, ook al is dat voor jou misschien even wennen.

Als je ergens anders gaat eten

Als je ergens gaat eten kun je je soms bezwaard voelen omdat je alles wilt navragen. Wat kan helpen is een goede voorbereiding: bel even van te voren en geef aan dat je glutenvrij of FODMAP-arm moet eten. Neem vervolgens door wat wel en niet kan. Stuur eventueel een foto mee van de lijsten van de Nederlandse Coeliakie Vereniging of foto's van het FODMAP-boekje met ingrediënten die je niet en wel mag. Vraag ook goed door. Wordt er bijvoorbeeld soep gemaakt? Vraag dan of ze de bouillonblokjes willen checken en of ze vermicelli gebruiken. De eerste keren kan dit wat overdreven voelen, maar hier word je steeds beter in en mensen vinden het op een gegeven moment normaal. En ik denk altijd maar zo: voor een kok is het ook behoorlijk saai als hij dag in dag uit exact hetzelfde moet koken.. diëten zorgen voor wat afwisseling en daardoor kan de kok zijn creatieve kant laten zien!

 

Jij bent niet lastig, maar jouw dieet kan voor veel mensen wel lastig zijn. Vaak komt dit doordat ze er onvoldoende van weten (en het graag goed willen doen). Daarom is het fijn als jij andere mensen kunt helpen. En ga je naar goede vrienden? Samen koken en veel uitleggen doet wonderen. Ga je uit eten? Dan is het goed om in het geval van coeliakie ook goed na te vragen of ze rekening houden met kruisbesmetting.

Feestje!

Wat ook leuk is? Een glutenvrije of low-fodmap party! Laat jouw vrienden en familie maar eens zien wat er allemaal mogelijk is. Glutenvrije toastjes met van alles erop, schaaltjes met groente en een lekkere yoghurtdip, een bakje chips, taart. Alles wat men op een verjaardag maakt is ook glutenvrij of low-fodmap te maken/regelen. “Huh, mag je dit ook???” zal een veelgehoorde reactie zijn. Yes! En vertel er gelijk achteraan dat die glutenvrije toastjes gewoon bij de supermarkt om de hoek te koop zijn.

 

Mocht je je nog tot last voelen: vraag dan steun van familie en vrienden. Vraag of ze eens meegaan naar een coeliakiedag of informatieavond over prikkelbare darm syndroom. Het is voor hen vaak ook allemaal nieuw en wennen, soms zullen ze niet goed weten wat ze moeten zeggen of doen. Je kunt uitleggen dat je je soms bezwaard voelt en je kunt aangeven wat ze kunnen doen zodat jij je minder tot last voelt. En daarbij: onthoud dat ze het graag voor jou doen en dat jij er mag zijn!