Wil jij gezonder zijn, meer energie en eindelijk van je prikkelbare darm (PDS) klachten af?

Wij zijn gespecialiseerd in voeding bij buikklachten. We helpen jou graag!

Wij zijn Lisanne Bosch, Sofie Kurstjens en Jolien Slegers en weten als geen ander hoe vervelend het is om last te hebben van je buik. We zijn namelijk ervarings-deskundige en weten dat je hier zo snel mogelijk vanaf wilt! Hoe fijn zou het zijn als je zelf controle kreeg over jouw buikklachten? Dat je weer vol energie kunt doen wat je écht wilt doen in plaats van bezig te zijn met buikklachten?


Wist jij al dat naar schatting 5 tot 20% van de Nederlandse bevolking een prikkelbare darm (PDS) heeft? Buikklachten kunnen allerlei oorzaken hebben. Zo kan het zijn dat je iets verkeerd gegeten hebt, iets teveel gegeten hebt of voeding neemt die jouw buik prikkelt. Ook kan het zijn dat je een maag- of darmziekte hebt. In Nederland is 1 op de 8 mensen buikpatiënt. 

Goede voeding voor een prikkelbare darm (PDS)

Het is zo zonde dat niet iedereen op de hoogte is van het enorme effect dat voeding heeft op buikklachten. Van de bijna 1000 mensen die wij de afgelopen jaren hebben begeleid in de praktijk, kunnen we zeggen dat zeker 98% minder buikklachten ervaart door het aanpassen van het voedingspatroon. 

 

Je vraagt je misschien af wat de verschillende behandelmogelijkheden zijn. Je kunt denken aan: 

  • Gezond en volwaardig leren eten: je kunt je vast voorstellen dat als je niet alle voedingsstoffen binnen krijgt, je lijf niet goed functioneert. Een gezonde en volwaardige voeding is de basis om aan te werken. Dit kan soms al een enorm effect hebben! 

  • Vezel- en vochtverrijkt dieet: veel mensen denken dat ze voldoende vezels binnen krijgen en voldoende drinken. In de praktijk valt dat tegen, het is namelijk best mogelijk om ruim 30 gram vezels en minimaal 2 liter vocht binnen te krijgen. Met praktische tips coachen wij jou naar een adequate vezel en vochtinname. Sommige mensen lijken te reageren op vezels uit bepaalde specifieke producten. Wij adviseren je vezels uit producten die over het algemeen rustig op de buik vallen. Je zult verbaasd zijn van het effect. 

  • Het FODMAP-arm dieetsommige mensen zijn al gewend om gezond te eten en krijgen voldoende vezels en vocht binnen. Het FODMAP-arm dieet kan dan een optie zijn. Je laat een aantal weken allerlei moeilijk verteerbare koolhydraten weg, om deze vervolgens één voor één te introduceren. Hierdoor zoeken we uit welke voeding bij jou klachten veroorzaakt en hoe je meer grip kunt krijgen op je buikklachten. De klachten worden hiermee beter te voorspellen. 

  • Probiotica: we weten dat probiotica een fantastisch effect kunnen hebben op de stoelgang en buikklachten. Alleen is nog onduidelijk welke stammen en soorten bij jou zullen helpen, en welke juist bij de buurvrouw. Wij adviseren je supplementen met hoge doseringen en een gevarieerde mix aan bacteriestammen, voor het beste resultaat. 

  • Pepermuntoliecapsules: bij sommige klachten kunnen pepermuntoliecapsules een uitkomst zijn. We nemen samen met je door hoe je deze kunt gebruiken en wat je qua voeding kunt doen voor zo min mogelijk buikklachten. 

  • Glutenvrij dieet: bij coeliakie of glutenintolerantie geven wij advies over het glutenvrij dieet. Niet alleen de theoretische achtergrond en het stukje begeleiding bij glutenvrij, maar juist ook het stukje: "hoe doe je dat nou op een gezonde manier?". Hierin zijn wij op een unieke manier gespecialiseerd. 

Daarnaast zijn er nog meer minder voorkomende dieetbehandelopties. In het eerste consult bespreken we met jou wat voor jou de beste optie is en wat we jou adviseren. Misschien heb je zelf een sterke voorkeur voor een van de dieetbehandelopties. Uiteraard nemen we dit mee om voor jou een gepersionaliseerde en  passende dieetbehandeling samen te stellen. 

Marianne (28): "Via het ziekenhuis kwam ik erachter dat mijn buikklachten typisch waren voor een prikkelbare darm. Ik werd doorverwezen naar Voedingsadvies Brabant, want ik wilde graag met mijn voeding aan de slag. Zelf had ik al gemerkt dat sommige voeding meer klachten geeft dan andere voeding, maar ik kon mijn vinger niet echt leggen op wat nu precies mijn buik prikkelde. Ik kreeg bruikbare tips en weet nu beter waar ik op moet letten. Ik heb nu veel minder last dan voorheen en heb de controle over mijn buik weer terug!"

Wil jij meer lezen over onze (online) programma's om jouw buikklachten te verminderen?