Hoe geef je coeliakie een plekje?

In samenwerking met Miss Glutenvrij schreef ik samen met andere hulpverleners een artikel over het omgaan met coeliakie. Want het is nogal wat, opeens glutenvrij gaan eten. En hoe geef je dit een plekje? 

 

Als je hebt gehoord dat je coeliakie hebt, dan kan dat best even wennen (of zelfs schrikken!) zijn. Niet alleen je voedingspatroon verandert, maar je hele leven staat op zijn kop. Even spontaan een broodje buiten de deur eten kan een hele uitdaging zijn. Je moet opeens nadenken over zaken als kruisbesmetting en glutenstapeling en nog een hele hoop andere dingen leren waar je misschien nog nooit van had gehoord. Daarnaast ga je opeens anders eten en kan het best een zoektocht zijn naar wat je lekker en niet lekker vindt. Het is heel normaal dat dit in het begin nogal overweldigend is en dat je door de bomen even het bos niet meer ziet.

 

Maar hoe geef je het hebben van coeliakie nou een plekje? Het feit blijft natuurlijk dat je coeliakie hebt en glutenvrij moet eten en dat je oude glutenvolle leventje opeens “weg” is. Sommige mensen vinden misschien dat je gelijk weer door moet met het leven, maar je mag hier best even bij stil staan om dit verdriet een plekje te geven. De een kan dit zelf en de ander heeft hier wat hulp bij nodig. Jouw maag-darm-leverarts of huisarts kan je eventueel doorsturen naar een coach of psycholoog als je hier behoefte aan hebt. En dat is helemaal niet gek of raar, want hey, het is nogal wat om je hele leven om te gooien! Je bent immers al jaren gewend geweest om iets op een bepaalde manier te doen en nu moet je opeens leren om dit anders te doen.

 

Ook als je al langer coeliakie hebt, kan het frustrerend zijn dat jij je “anders” voelt dan de rest. En dat is niet het enige, op het sociale gebied heeft het ook nogal wat gevolgen. Je zult regelmatig eten moeten afslaan omdat er gluten inzit, op verjaardagen kun je niet zomaar een toastje pakken en die geur van de glutenvolle bittergarnituur op een vrijdagmiddagborrel: ja die ruik jij ook gewoon! Dit kan een hoop frustraties met zich meebrengen. Daarnaast is er natuurlijk een soort verlangen om gewoon, normaal te kunnen zijn en dit wel te kunnen eten. In situaties die voor anderen heel normaal zijn, kun jij je opeens gestrest voelen omdat bijvoorbeeld iemand anders voor jouw eten zorgt (heeft diegene niet eerst met zijn handen aan zijn glutenvolle boterham gezeten? is de oven wel schoon?).De onwetendheid van anderen kan ook een last zijn (één hapje kan heus geen kwaad…) en jou boos maken.

 

Kortom: een hele hoop gevoelens kunnen boven water komen als je glutenvrij moet gaan eten. Geef je gevoelens de ruimte; huil als je je verdrietig voelt, spreek het uit als je het vervelend vind dat iemand een opmerking maakt over coeliakie of jouw dieet en doe een dansje als je een nieuw glutenvrij product of recept hebt gevonden wat je lekker vindt. 

 

Natuurlijk is het goed om naast het verdriet en de frustraties ook stil te staan bij de positieve kant van coeliakie. Je hebt een ziekte die te controleren is met een dieet en in principe hoef je geen medicijnen (met allerlei bijwerkingen) te slikken om de ziekte onder controle te houden. Veel mensen met coeliakie voelen zich een stuk beter en gezonder door zich goed aan het dieet te houden. Het glutenvrije leven is ingrijpend, maar je kunt over het algemeen doen wat je wilt (al heeft dit misschien vanaf nu wat meer voorbereiding nodig).

 

Daarnaast is al jouw favoriete glutenvolle eten te vervangen door glutenvrije varianten. Ook zijn er veel producten van nature glutenvrij, kijk maar eens rond in de winkel. Een extra rondje kan je toch net een lekker glutenvrij product opleveren dat verstopt stond tussen de rest van de producten. En wees creatief! Ga lekker de keuken in of volg een kookworkshop bij de instructrices van de Nederlandse Coeliakie Vereniging. Heb je moeite met gezond glutenvrij eten? Ga dan naar een van de diëtisten die zijn aangesloten bij de Nederlandse Coeliakie Vereniging. Wij hebben een speciale scholing gevolgd over het glutenvrije dieet en krijgen regelmatig workshops om jou te helpen. En dan heb ik het niet alleen over het voedings-technische deel, maar juist ook hoe je omgaat met de sociale veranderingen en het wennen aan het glutenvrije dieet.

 

Voor het volledige artikel, klik hier