Glutensensitiviteit: zijn het de gluten of toch fructanen?

Glutensensitiviteit, ook wel Non celiac gluten sensitivity (NCGS) genoemd, is een aandoening waarbij mensen verschijnselen kunnen hebben van zowel coeliakie als het prikkelbare darmsyndroom. Het lijkt erop dat je gevoelig bent voor gluten, maar de diagnose voor coeliakie of tarwe-allergie is niet te stellen. Waar komen de klachten dan vandaan?

 

Tarwe, rogge en gerst geven bij deze groep veel klachten. Er worden veel onderzoeken gedaan om te achterhalen waar de klachten vandaan komen. Tevens weten we veel meer over wat in onze voeding zit. Zo is het FODMAP-dieet meer bekend en effectief bewezen bij het prikkelbare darmsyndroom. FODMAPs zijn koolhydraatgroepen die slecht of niet opgenomen worden in de darm, waardoor de darmbacteriën ze kunnen fermenteren ("opeten"). Bij dit proces komt gas vrij, waardoor dit buikklachten kan geven. Eén van de FODMAPs zijn de fructanen. De fructanen zijn net als gluten aanwezig in tarwe, rogge en gerst. 

 

Onderzoeker Skodje en collega's heeft onderzocht of nu de gluten of fructanen verhoogde klachten geven bij mensen met glutensensitiviteit, gezien beide boosdoeners in deze granen aanwezig zijn. Het onderzoek werd 3 weken lang iedere week een “muesli-bar” met gluten, met fructanen of een placebo gegeten en hierbij de klachten gemeten. De deelnemers wisten niet welke muesli-bar zij in welke week hadden. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat de meeste klachten ontstonden door de muesli-bar met fructanen. 

Niet de gluten, maar de fructanen zijn dus vaak de oorzaak van klachten bij vermoedelijke glutensensitiviteit! 

 

Geldt dit nu voor iedereen met glutensensitiviteit? Nee, het is altijd belangrijk om de diagnose van coeliakie uit te sluiten wanneer klachten zich blijven voor doen. Overleg met jouw diëtist/arts als je wilt weten of dit bij jou voldoende onderzocht is.