Waarom moet je goed kauwen als je last hebt van het prikkelbare darm syndroom?

Kauwen, kauwen en nog eens kauwen. Waarom is het zo belangrijk?

Je zal het vast wel eens gehoord hebben: ‘Goed kauwen in belangrijk’. Echter is dat makkelijker gezegd dan gedaan want eten gaat vaak snel of zijn we met andere dingen bezig tijdens het eten. Maar waarom is kauwen dan zo belangrijk?

 

 

De functie van goed kauwen

Tijdens het kauwen gebeuren er twee dingen. Je tanden snijden het eten in kleine stukken én het eten mengt zich met je speeksel. In het speeksel zitten spijsverteringsenzymen. Dit zijn een soort schaartjes die het eten kleiner knippen. Dit is nodig omdat het anders niet opgenomen kan worden in je lichaam. Kan het niet opgenomen worden? Dan kan het lichaam deze voedingsstoffen niet goed gebruiken én onverteerde etensresten kunnen voor veel buikklachten zorgen. 

 

 

Wanneer je niet goed kauwt en de stukken eten te groot doorslikt, kan je lichaam het dus niet goed verteren en opnemen.

 

Het doel van goed kauwen is het voedsel helemaal zacht maken zodat het rustiger en beter door je spijsverteringskanaal kan worden verteerd. Je kunt je misschien wel voorstellen dat het voor je lichaam een stuk makkelijker is om een zachte voedselbrij te verteren dan een brij waar nog veel stukken inzitten. Een hele broccoli kan niet opgenomen worden in je lichaam maar hele kleine stukjes wel. Je doet met kauwen dus eigenlijk het voorwerk voor je maag en darmen. 

 

Ook kun je je vast voorstellen dat een al gevoelig maagdarmkanaal niet vrolijk wordt van harde stukken. Het maagdarmkanaal gaat de voedselbrij mengen en kneden, en zo kunnen bijvoorbeeld stukjes noten behoorlijk irriteren in het darmslijmvlies. Zorg dus dat je alles op "appelmoesdikte" doorslikt.  

 

Daarnaast kan onverteerd eten voor behoorlijk wat irritatie zorgen. De dikkedarmbacteriën gaan ermee aan de slag en zorgen voor vervelende gasvorming, een opgeblazen buik of krampen. Al met al: goed kauwen kan een hoop ellende besparen!

 

Hoe vaak moet je kauwen bij buikklachten?

Hoe vaak je moet kauwen hangt echt af van wat je eet. Zo heeft elk product een andere hardheid of structuur. Een handje frambozen kun je in een paar keer kauwen helemaal fijn hebben gemaakt in je mond, maar een hap hamburger zal misschien wel 20x kauwen nodig hebben om "appelmoesdikte" te bereiken. 

 

Ben jij nu benieuwd of je goed genoeg kauwt? Ga maar eens tellen! Een tip die we weleens geven is: tel eens hoevaak je kauwt en leg eventueel het bestek neer tussen de happen door. Neem de tijd voor je maaltijd en je buik zal je dankbaar zijn. 

 

 

Heb je moeite met goed kauwen of wil je meer tips om te zorgen dat je een rustige buik krijgt? Download dan hier ons GRATIS e-book om direct buikklachten te verminderen of maak een afspraak op ons spreekuur!