Tarieven en vergoedingen

Dieetadvisering wordt vanuit de basisverzekering voor 3 uur per kalenderjaar vergoed. Gemiddeld komt dit overeen met 4 à 5 gesprekken met de diëtist. Hoe vaak je naar de diëtist gaat is afhankelijk van de reden van je bezoek en waar jij behoefte aan hebt. Dit kunnen we tijdens het eerste consult bespreken. Naast de basisverzekering wordt er vanuit de aanvullende verzekeringen vaak ook nog een aantal uren dieetadvisering vergoed. Dit is per zorgverzekering verschillend en kun je nalezen in de polisvoorwaarden van jouw zorgverzekering. Als je wilt, kan ik dit voor je nakijken. 

 

 

Tarief 

Directe tijd

Indirecte tijd

Eerste consult

€ 81,25 - €130,00

60-90 minuten

15-30 minuten

Vervolgconsult

€32,50 - €65,00

20-50 minuten

10 minuten

Telefonisch consult

€16,25 

10 minuten

5 minuten

* Niet nagekomen of niet tijdig afgezegde afspraak

€16,25 

per kwartier

 

Veelgestelde vragen


Wat betekent directe en indirecte tijd?

De behandeltijd die in rekening wordt gebracht bestaat uit twee componenten: de directe tijd (waarbij je als cliënt aanwezig bent) en de indirecte tijd (de tijd die ik besteed aan o.a. het registreren van de gegevens, het samenstellen van een persoonlijk advies of het maken van een rapportage). Tijdens de indirecte tijd ben je als cliënt meestal niet aanwezig. 


Wordt dieetbegeleiding bij Voedingsadvies Brabant vergoed door mijn zorgverzekeraar?

Ja, dieetadvisering wordt vanuit de basisverzekering voor 3 uur vergoed. Let op: dit wordt wel verrekend met het eigen risico. Wil je weten of je ook aanvullend verzekerd bent voor diëtetiek? Laat het me weten, dan kijk ik het even voor je na. 


Ik dacht dat dieetadvisering vergoed werd, waarom heb ik dan toch een rekening ontvangen van mijn zorgverzekeraar?

Er wordt inderdaad 3 uur uit de basisverzekering vergoed. Dieetadvisering wordt wel verrekend met het wettelijk verplicht (en eventueel vrijwillig) eigen risico. Heb je het eigen risico dit kalenderjaar al verbruikt? Dan zul je geen rekening ontvangen over de drie uur dieetadvisering waar je recht op hebt. Heb je het eigen risico nog niet verbruikt? Dan zul je eerst het eigen risico moeten betalen. Dit geldt overigens niet voor kinderen (jonger dan 18 jaar) en ketenzorg, dit is vrijgesteld van het verplicht eigen risico. 


Wat als ik meer dan 3 uur behandeltijd nodig heb?

Afhankelijk van jouw aanvullende verzekering, kan het zijn dat je recht hebt op extra uren diëtetiek. Het is ook mogelijk om extra vervolgconsulten zelf te betalen. We hanteren dan een behandeltarief van €15,00 per kwartier. 


Heb ik een verwijsbrief nodig?

Het verschilt per zorgverzekeraar of je een verwijsbrief nodig hebt om voor vergoeding in aanmerking te komen. Uit ervaring blijkt dat het prettig is wanneer je een verwijsbrief hebt, omdat deze brief vaak waardevolle informatie bevat voor een goed voedingsadvies. Voor een verwijsbrief kun je een afspraak maken met de huisarts, maar vaak is het al voldoende om de huisarts even te bellen.