Diëtist Maartje Boot

Mijn naam is Maartje, ik ben 23 jaar en werkzaam als PDS-diëtist bij VoedingsAdvies Brabant. Begin 2020 ben ik afgestudeerd als diëtist aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Ik heb destijds voor deze opleiding gekozen omdat ik zelf ontzettend graag in de keuken sta en graag wilde leren hoe ik dit zo gezond mogelijk kon doen. Tijdens deze zoektocht naar informatie over gezonde producten/recepten stuitte ik alleen op zoveel informatie, dat ik door de bomen het bos niet meer zag. Daarnaast merkte ik dat ik vanuit mijn omgeving steeds vaker vragen kreeg als  ‘’hoe zit het nu met …?’’ of ‘’is .. nu echt zo gezond?’’ Hier wilde ik zelf ook graag de antwoorden op weten.

Tijdens mijn studie Voeding en Diëtetiek heb ik ontzettend veel geleerd over gezonde voeding, het vinden van de juiste, betrouwbare, literatuur en de vertaalslag van al deze informatie naar de praktijk. Doordat ik zelf heb ervaren hoe moeilijk het kan zijn om de juiste informatie te filteren wil ik anderen graag deze zoektocht besparen.

 

Gedurende mijn studie ontwikkelde ik een speciale interesse in het maag-darmstelsel. Ik vind het enorm fascinerend hoe het lichaam voedingsstoffen uit de voeding kan halen en uit kan scheiden wat niet (meer) nodig is. De grote rol die is weggelegd voor het maken van de juiste voedingskeuzes in dit proces is iets waar ik mij in blijf verdiepen. Ik vind het een uitdaging om een voedingspatroon zo veelzijdig, gezond en  klachtenvrij mogelijk te maken. Het plezier dat ik zelf beleef aan het koken/eten van voeding gun ik namelijk iedereen!

 

 

Gespecialiseerd PDS, FODMAP en coeliakie diëtist

Als diëtist heb ik mij o.a. gespecialiseerd in het prikkelbaredarmsyndroom en FODMAP. Hiernaast beschik ik over de benodigde kennis over andere darmklachten zoals lactose-intolerantie en Coeliakie. Om mij beter te verplaatsen in de situatie van mijn cliënten heb ik zelf ook verschillende diëten gevolgd, zoals het FODMAP-dieet en het glutenvrije dieet.

 

Gedurende het volgen van deze diëten heb ik ondervonden hoe veel meer erbij komt kijken dan enkel het maken van de juiste voedingskeuzes. Bijvoorbeeld hoe belangrijk het is om je omgeving op de hoogte te brengen van het feit dat je een dieet volgt. Door dit te doen kon ik er bijvoorbeeld voor zorgen dat iemand rekening hield met mijn dieetwensen of kon ik zelf iets meenemen. Daarnaast vond ik het een uitdaging om kruisbesmetting tegen te gaan. Zo kwam ik erachter dat het volgen van een glutenvrij dieet veel meer inhoudt dan alleen het maken van de juiste productkeuzes. Gedurende het begeleiden van mijn cliënten vind ik het dan ook belangrijk om oog te hebben voor alle facetten van het volgen van een dieet en verder te kijken dan alleen de voeding op zich. 

 

 

Graag tot snel in de praktijk!